субота, 15 вересня 2018 р.

Робочий навчальний план



         ЗАТВЕРДЖЕНО:

Директор Сірогозької ЗОШ І-ІІІ ступенів

_______________ Л.І.Сахно

 

                                                 

                                                                                                   

 

 

 

 

 

 

Робочий навчальний план

Сірогозької загальноосвітньої

школи І-ІІІ ступенів

Нижньосірогозької районної ради

Нижньосірогозького району Херсонської області

на 2018-2019 навчальний рік

 

 

Схвалена  рішенням Педагогічної ради

Сірогозької загальноосвітньої

школи І-ІІІ ступенів

21 червня  2018 року, протокол №9

Голова педагогічної  ради

______________ Л.І.Сахно

 

 

 

 

 

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА    ЗАПИСКА   ДО  РОБОЧОГО НАВЧАЛЬНОГО   ПЛАНУ СІРОГОЗЬКОЇ ЗАГАЛЬНООСВІТНЬОЇ ШКОЛИ І-ІІІ СТУПЕНІВ НИЖНЬОСІРОГОЗЬКОЇ РАЙОННОЇ РАДИ ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ    НА 2018/2019 НАВЧАЛЬНИЙ РІК

І. Загальні засади

Сірогозька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Нижньосірогозької районної  ради  Херсонської  області здійснює  свою діяльність  на підставі  Законів України «Про  освіту», «Про загальну середню освіту», Положення про загальноосвітній навчальний заклад,  з урахуванням вимог Концепції профільного навчання в старшій школі, затвердженої наказом МОН України від 21.10.2013 №1456, на підставі власного Статуту, забезпечує одержання учнями повної загальної середньої освіти на рівні Державних стандартів.

Тип закладу: загальноосвітня школа І-ІІІ ступеня.

Мова навчання учнів 1-2, 5 класів – українська, 3, 7-11 класів -  російська.

Режим роботи закладу: п’ятиденний навчальний тиждень.

     Форма власності – комунальна установа.

Сірогозька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів налічує 8 класів у яких навчається 49 учнів.

Клас
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Кількість учнів
5
7
6
-
6
-
8
5
7
-
5

 

Робочий навчальний план школи на 2018–2019 навчальний рік  складений відповідно:

-         для 1 класу – за Типовою освітньою програмою для закладів загальної середньої освіти (1-4 класи), затвердженою Колегією МОН України від 22.02.2018р. (під керівництвом О.Я.Савченко);

-         для 2 класу – за Типовою освітньою програмою закладів загальної середньої освіти І ступеня, затвердженою наказом МОН від 20.04.2018 № 407 (Таблиця 2);

-         для 3 класу – за Типовою освітньою програмою закладів загальної середньої освіти І ступеня, затвердженою наказом МОН від 20.04.2018 № 407 (Таблиця 3);

-         для 5 класу – за Типовою освітньою програмою закладів загальної середньої освіти ІІ ступеня (базова середня освіта), затвердженою наказом МОН від 20.04.2018 № 405 (Таблиця 1);

-         для 7 - 9 класів – за Типовою освітньою програмою закладів загальної середньої освіти ІІ ступеня (базова середня освіта), затвердженою наказом МОН від 20.04.2018 № 405 (Таблиця 2);

-         для 11 класу – за Типовою освітньою програмою закладів загальної середньої освіти ІІІ ступеня (профільна середня освіта), затвердженою наказом МОН від 20.04.2018 № 406 (Таблиця 14).

ІІ.  Порядок вивчення окремих предметів інваріантної складової та реалізація варіативної складової.

Навчальні плани основної і старшої школи передбачають реалізацію освітніх галузей через навчальні предмети і курси. Вони охоплюють інваріантну складову, сформовану на державному рівні, яка є спільною для всіх закладів загальної середньої освіти незалежно від підпорядкування і форм власності, та варіативну складову.

Ключові компетентності, як уміння вчитися, ініціативність і підприємливість, екологічна грамотність і здоровий спосіб життя, соціальна та громадянська компетентності формуються відразу засобами усіх предметів. Виокремлення в навчальних програмах наскрізних ліній ключових компетентностей: «Екологічна безпека й сталий розвиток», «Громадянська відповідальність», «Здоров’я і безпека», «Підприємливість і фінансова грамотність» спрямоване на формування в учнів здатності застосовувати знання й уміння у реальних життєвих ситуаціях.  Навчання за наскрізними лініями реалізується через окремі предмети, предмети за вибором, роботу в проектах, позакласну навчальну роботу і роботу гуртків.

Загальний обсяг навчального навантаження для учнів 2-4-х класів закладів загальної середньої освіти складає 2695 годин/навчальний рік: для 2 класу – 875 годин/навчальний рік, для 3 класу – 910 годин/навчальний рік, для 4 класу – 910 годин/навчальний рік.

Гранично допустиме навчальне навантаження учнів встановлено відповідно до вимог Закону України "Про загальну середню освіту". Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти" години фізичної культури не враховуються при визначені гранично допустимого навантаження учнів.

Змістові лінії мовно-літературної освітньої галузі у 1 класі реалізується через інтегрований курс «Навчання грамоти».

Зміст технологічної освітньої галузі у 1 класі реалізується через навчальний предмет «Дизайн і технології».

Для реалізації освітньої галузі «Мистецтво» в 1-4 класах обрано окремі курси «Музичне мистецтво» та «Образотворче мистецтво».

Для реалізації освітньої галузі «Мови і літератури» у 2 класі кількість годин української мови розподілено таким чином: І тиждень - українська мова – 4 години, літературне читання – 3 години; ІІ тиждень - українська мова – 3 години, літературне читання – 4 години. 

Освітня галузь «Суспільствознавство» реалізується у 3 класі навчальним предметом «Я у світі». Освітні галузі "Математика", "Природознавство" реалізуються через однойменні навчальні предмети, відповідно, – "Математика", "Природознавство".

Освітня галузь «Здоров’я і фізична культура» у 2-3 класах реалізується навчальними предметами «Основи здоров’я» та «Фізична культура». Формування навичок здорового способу життя та безпечної поведінки здійснюється в рамках курсу «Основи здоров’я».

Освітня галузь «Технології» у 2 – 3 класах реалізується через предмети «Трудове навчання» та «Інформатика».

Загальний обсяг навчального навантаження для учнів 5-9-х класів закладів загальної середньої освіти складає 5845 годин/навчальний рік: для 5 класу – 1050 годин/навчальний рік, для 6 класу – 1155 годин/навчальний рік, для 7- класу – 1172,5 годин/навчальний рік, для 8 класу – 1207,5 годин/навчальний рік, для 9 класу – 1260 годин/навчальний рік.

Загальний обсяг навчального навантаження здобувачів профільної середньої освіти для 10-11-х класів складає 2660 годин/навчальний рік: для 10 класу – 1330 годин/навчальний рік, для 11 класу – 1330 годин/навчальний рік.

Новий державний стандарт  базової та повної загальної середньої освіти складається із семи освітніх галузей «Мова і літератури», Математика», «Природознавство», «Суспільствознавство», «Мистецтво», «Технології», «Здоров’я  і фізична культура».

Освітня галузь «Здоров’я і фізична культура» у 5-9 класах реалізується навчальними предметами «Основи здоров’я» та «Фізична культура». Формування навичок здорового способу життя та безпечної поведінки здійснюється в рамках предмета «Основи здоров’я» та інтегрується у  змісті всіх предметів інваріантної та варіативної складових навчальних планів.

Освітня галузь «Технології» реалізується через предмети «Трудове навчання» та «Інформатика». У 5-9 класах сплановано вивчення інформатики – навчального предмета, покликано сформувати в учнів уявлення про інформаційні процеси в природі, суспільстві, техніці, основні компоненти програмного забезпечення, уміння та навички користувача інформаційними засобами.

Освітня галузь «Мистецтво» у 5-7 класах реалізується навчальними предметами «Образотворче мистецтво», «Музичне мистецтво».

Враховуючи навчальні інтереси учнів та  побажання батьків, матеріально-технічне, навчально-методичне та кадрове забезпечення школи у 11 класі навчання буде продовжено здійснюватися за універсальним профілем.  

Предмети інваріантної та варіативної складової робочого навчального плану, що не мають цілої кількості годин, будуть викладатися по семестрах шляхом чергування, а саме:

-       Українська мова 5 клас (3/4)

-       Українська мова 7 клас (3/2)

-       Російська мова 7 клас (2/3)

-       Хімія 7 клас (1/2)

-       Історія України 8 клас (2/1)

-       Історія України 9 клас (1/2)

-       Географія 9 клас (2/1)

-       Історія України 11 клас (2/1)

-       Людина і світ 11 клас (0/1)

-       Художня культура 11 клас (1/0)

-       Астрономія 11 клас (0/1)

-       Біологія  11 клас (2/1)

-       Екологія 11 клас (0/1)

       Предмет «Захист Вітчизни» у 11 класі буде викладатися протягом навчального року таким чином: І тиждень -  «Захист Вітчизни» – 2 години, ІІ тиждень -  «Захист Вітчизни» – 1 година.

Робочі навчальні плани 1-11 класів включають інваріантну частину, сформовану на державному рівні та варіативну складову, яку розподілено з урахуванням матеріально-технічного, навчально-методичного та кадрового забезпечення, освітніх потреб учнів.

Враховуючи кадрове та матеріально-технічне забезпечення, за результатами анкетування учнів та на підставі рішення педагогічної ради (протокол №9 від 21 червня 2018 р.) обрані такі модулі для вивчення предмета «Фізична культура»:

5 клас: баскетбол (1 рік навчання), волейбол (1 рік навчання), футбол (1 рік навчання), легка атлетика (1 рік навчання), гімнастика (1 рік навчання);

7 клас: баскетбол (3 рік навчання), волейбол (3 рік навчання), футбол (3 рік навчання), легка атлетика (3 рік навчання), гімнастика (3 рік навчання);

8 клас: баскетбол (4 рік навчання), волейбол (4 рік навчання), футбол (4 рік навчання), легка атлетика (4 рік навчання);

9 клас: баскетбол (5 рік навчання), волейбол (5 рік навчання), футбол (5 рік навчання), легка атлетика (5 рік навчання);

11 клас: баскетбол (7 рік навчання), волейбол (7 рік навчання), футбол (7 рік навчання).

Реалізація варіативної складової навчального плану.

У 2018/2019 навчальному році години варіативної складової розподіляються таким чином:                                                                                                                                                                                                                                          

Ø У 1 класі за рахунок варіативної складової використано 1 годину на інтегрований курс «Навчання грамоти».

Ø У  2  та 3 класах за рахунок варіативної складової використано по 1 годині на викладання курсу «Музичне мистецтво».

Ø У 5 класі (1 година) за рахунок варіативної складової використано на викладання курсу «Етика» (Київ, «Перун», 2005 р.).

Ø У 7 класі за рахунок варіативної складової використано 1 годину на викладання факультативного курсу «Майбутнє починається сьогодні»

Ø У 11 класі замість математики (3 год.) будуть вивчатися окремі курси алгебра (3 год.) і геометрія (2 год.) за рахунок варіативної складової.

ІІІ.  Структура навчального року

Відповідно до ст. 16 Закону України «Про загальну середню освіту» новий 2018/2019 навчальний рік розпочинається 1 вересня 2018 р.

Навчальні заняття організовуються за семестровою системою:

І семестр - з 1 вересня по 28 грудня 2018 р.,

ІІ семестр - з 14 січня по 24 травня 2019 р.

Впродовж навчального року для учнів проводяться канікули:

    осінні – з 29 жовтня  по 4 листопада 2018 р.;

    зимові – з 29 грудня 2018 р. по 13 січня 2019 р.;

  весняні – з 25 березня по 31 березня 2019 р.

По закінченню навчального року здійснюється річне оцінювання навчальних досягнень учнів.  Усі учні 1- 11 класів, незалежно від результатів річного оцінювання, переводяться до наступного класу.

Мережа класів школи формується на підставі нормативів їх наповнюваності та санітарно-гігієнічних умов для здійснення навчально-виховного процесу.

Гранична наповнюваність класів встановлюється відповідно Закону України  «Про загальну середню освіту». Режим роботи школи для учнів 1-11 класів - пятиденний з однією зміною навчання. Тривалість уроків становить:

У 1 класі – 35 хвилин

у 2-3 класах - 40 хвилин,

у 5-11 класах - 45 хвилин.      

З урахуванням місцевих особливостей та кліматичних умов за погодженням з  відділом освіти, молоді та спорту Нижньосірогозької  районної державної адміністрації Херсонської області можуть змінюватись структура навчального року та графік учнівських канікул.

 

 

Директор Сірогозької ЗОШ І-ІІІ ступенів ____________Л.І.Сахно

 

 

Додаток 1

Складений відповідно до

Типової освітньої програми

початкової   освіти розробленої під керівництвом О.Я. Савченко

(затвердженої Колегією

Міністерства освіти і науки України 22.02.2018)

 

Навчальний план для 1 класу

Сірогозької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів

з українською мовою навчання на 2018/2019 н.р.

Назва освітньої галузі
Навчальні предмети
Кількість годин на тиждень
1 клас
Інваріантний складник
1.
Мовно-літературна
Інтегрований  курс «Навчання грамоти»
7
2.
Іншомовна
Англійська мова
2
3.
Математична
Математика
4
4.
Я досліджую світ
Я досліджую світ
3
5.
Технологічна
«Дизайн і технології»
1
6.
Інформатична
Інформатика
-
7.
Мистецька
Образотворче мистецтво
1
Музичне мистецтво
1
9.
Фізкультурна
Фізична культура
 
3
        Усього
22
        Варіативний  складник
 
Додаткові години на вивчення предметів інваріантної складової, курсів за вибором, проведення індивідуальних консультацій та групових занять
Інтегрований  курс «Навчання грамоти»
1
 
Гранично допустиме тижневе навчальне навантаження на учня
20
 
Сумарна кількість навчальних годин інваріантної і варіативної складових, що фінансується з бюджету (без урахування поділу класів на групи)
23

 

Варіативна частина навчального плану у 1 класі використана на 100 %.

 

Директор школи ___________ Л.І.Сахно

 

 

Додаток 2

Складений відповідно до таблиці 2  Типової освітньої програми (наказ Міністерства освіти і науки України від 20.04.2018 №407)

 

Навчальний план для 2 класу

Сірогозької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів

з українською  мовою навчання з вивченням мови корінного народу, національної меншини на 2018/2019 н.р.

Освітні галузі
Навчальні предмети
Кількість годин на тиждень
2
клас
1.
Мови і літератури (мовний і літературний компоненти)
Українська мова
7
Мова корінного народу, національної меншини
2
Англійська мова
 
2
2.
Математика
 
Математика
 
4
3.
Природознавство
 
Природознавство
 
2
4.
Мистецтво
Образотворче мистецтво
1
5.
Технології
Трудове навчання
1
Інформатика
1
6.
Здоров’я і фізична культура
Основи здоров’я
1
Фізична культура
3
 
У С Ь О Г О
 
24
 
В А Р І А Т И В Н А        С К Л А Д О В А
 
 
Додаткові години на вивчення предметів інваріантної складової, курсів за вибором, проведення індивідуальних консультацій та групових занять
Музичне мистецтво
1
 
Гранично допустиме тижневе навчальне навантаження на учня
22
 
Сумарна кількість навчальних годин інваріантної та варіативної складових, що фінансується з бюджету (без урахування поділу класів на групи)
25

Варіативна частина навчального плану у 2 класі використана на 100 %.

 

Директор школи ___________ Л.І.Сахно

Додаток 3

Складений відповідно до таблиці 3  Типової освітньої програми (наказ Міністерства освіти і науки України від 20.04.2018 №407)

 

Навчальний план для 3 класу

Сірогозької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів

з навчанням  мовою корінного народу, національної меншини на 2018/2019 н.р.

Освітні галузі
Навчальні предмети
Кількість годин на тиждень
3 клас
1.
Мови і літератури (мовний і літературний компоненти)
Мова навчання
5
Українська мова
4
Англійська мова
 
2
2.
Математика
Математика
 
4
3.
Природознавство
Природознавство
 
2
4.
Суспільствознавство
Я у світі
1
5.
Мистецтво
Образотворче мистецтво
1
6.
Технології
Трудове навчання
1
Інформатика
1
7.
Здоров’я і фізична культура
Основи здоров’я
 
1
Фізична культура
 
3
 
У С Ь О Г О
 
25
 
В А Р І А Т И В Н А        С К Л А Д О В А
 
 
Додаткові години на вивчення предметів інваріантної складової, курсів за вибором, проведення індивідуальних консультацій та групових занять
Музичне мистецтво
1
 
Гранично допустиме тижневе навчальне навантаження на учня
 
23
Р А З О М
26

Варіативна частина навчального плану у 3 класі використана на 100 %.

 

Директор школи ___________ Л.І.Сахно

Додаток 4

Складений відповідно до таблиці 1  Типової освітньої програми (наказ Міністерства освіти і науки України від 20.04.2018 №405)

 

Навчальний план для 5 класу

Сірогозької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів

з навчанням українською  мовою на 2018/2019 н.р.

Освітні галузі
Навчальні предмети
Кількість годин
на тиждень у класах
5 клас
Мови і літератури
Українська мова
3,5 (3/4)
Українська література
2
Іноземна мова (англійська)
3
Зарубіжна література
2
Суспільство-знавство
Історія  України (Вступ до історії)
1
Всесвітня історія
-
Основи правознавства
-
Мистецтво
Музичне мистецтво
1
Образотворче мистецтво
1
Мистецтво
-
Математика
Математика
4
Алгебра
-
Геометрія
-
Природознавство
Природознавство
2
Біологія
-
Географія
-
Фізика
-
Хімія
-
Технології
Трудове навчання
2
Інформатика
1
Здоров’я і фізична культура
Основи здоров’я
1
Фізична культура
3
Разом
 
26,5 (26/27)
В А Р І А Т И В Н А     С К Л А Д О В А
 
Додатковий час на  предмети, факультативи, індивідуальні заняття та консультації
Етика
 
 
 
1
 
Гранично допустиме тижневе навчальне навантаження на учня
28
ВСЬОГО
 
27/28

 

Директор школи ___________ Л.І.Сахно

 

Додаток 5

Складений відповідно до таблиці 2  Типової освітньої програми (наказ Міністерства освіти і науки України від 20.04.2018 №405)

 

Навчальний план для 79 класів

Сірогозької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів

з російською  мовою навчання на 2018/2019 н.р.

Освітні галузі
Навчальні предмети
Кількість годин
на тиждень у класах
7 клас
8 клас
9 клас
Мови і літератури
Українська мова
2,5 (3/2)
2
2
Українська література
2
2
2
Іноземна мова (англійська)
2
2
2
Російська мова
2,5(2/3)
2
2
Інтегрований курс «Література»
2
2
2
Суспільство-знавство
Історія  України
1
1,5 (2/1)
1,5 (1/2)
Всесвітня історія
1
1
1
Основи правознавства
-
-
1
Мистецтво
Музичне мистецтво
1
-
-
Образотворче мистецтво
1
-
-
Мистецтво
-
1
1
Математика
Алгебра
2
2
2
Геометрія
2
2
2
Природознавство
Природознавство
-
-
-
Біологія
2
2
2
Географія
2
2
1,5 (2/1)
Фізика
2
2
3
Хімія
1,5 (1/2)
2
2
Технології
Трудове навчання
1
1
1
Інформатика
1
2
2
Здоров’я і фізична культура
Основи здоров’я
1
1
1
Фізична культура
3
3
3
Разом
 
32,5
(32/33)
32,5
(33/32)
34
В А Р І А Т И В Н А     С К Л А Д О В А
 
 
 
Додатковий час на предмети, факультативи, індивідуальні заняття та консультації
Факультативний курс «Майбутнє починається сьогодні»
1
 
-
 
-
 
Гранично допустиме  навчальне навантаження на учня
32
33
33
ВСЬОГО
 
33/34
32,5
(33/32)
34

 

Директор школи ___________ Л.І.Сахно

Додаток 6

Складений відповідно до таблиці 14  Типової освітньої програми (наказ Міністерства освіти і науки України від 20.04.2018 №406)

 

Навчальний план для 11 класу

Сірогозької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів

з російською  мовою навчання на 2018/2019 н.р.

Навчальні предмети
Кількість годин на тиждень
11 клас
(універсальний профіль)
Українська мова
2 (а)
Українська література
2 (а)
Іноземна мова (англійська)
3 (а)
Російська мова
1 (ст.)
Інтегрований курс «Література»
2 (ст.)
Історія України
1,5 (2/1) (а)
Всесвітня історія
1 (а)
Громадянська освіта:
Економіка
Людина і світ
 
1 (а)
0,5 (0/1) (а)
Художня культура
0,5 (1/0) (а)
Алгебра
3 (а)
Геометрія
2 (а)
Астрономія
0,5 (0/1) (а)
Біологія
 1,5  (2/1) (а)
Фізика
3 (а)
Екологія
0,5 (0/1) (а)
Хімія
1 (ст.)
Інформатика
2 (а)
Технології
1 (а)
Фізична культура
2 (а)
Захист Вітчизни
1,5  (а)
Разом
32,5
Додатковий час на поглиблене вивчення  предметів, введення курсів за вибором, факультативів
-
 
Гранично допустиме навчальне навантаження на учня:
33
ВСЬОГО
32,5

                                                            

Директор школи ___________ Л.І.Сахно

                                                      

 

        

 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар